Pompoen

Een superfood: de pompoen.
Pompoen5

In september/oktober is het weer tijd om de pompoenen te oogsten.
Er zijn vele manieren om pompoen te nuttigen. Koken, bakken, roosteren en zelfs rauw. Welke variant je ook kiest, het blijft gezond om pompoen te eten.

Pompoenen bevatten weinig calorieën zo’n 36 kcal per 100 gram en het bevat vele vitamines en mineralen:

Provitamine A (caroteen) vitamine A, B1, B2, B5, B6, B11, B12, C, D en E.

Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Er zitten ook omega 3 vetten (alfalinoleenzuur) in en vele anti oxidanten.Pompoen2

Pompoen bevat de stof tryptofaan (werkt positief op je gemoed en bevordert je nachtrust).
Er zitten veel vezels in pompoen en deze bestaat uit 90% water.

Pompoenen hebben ook een geneeskrachtige werking:

  • weerstandsverhogend
  • ontstekingsremmend
  • bloedsuikerverlagend
  • spijsverteringsbevorderend
  • vertraagt veroudering
  • vermindert het risico op kanker
  • vermindert de kans op hartaandoeningen
  • cholesterolverlagendPompoen4

We kunnen alle delen van de pompoen eten, ook de bladeren en de zaden/pitten

  • Pompoenthee (van de bladeren) helpt bij diarree en bij astma en benauwdheid
  • Rauwe pompoen is licht vochtafdrijvend
  • Pompoenpitten verwijderd lintwormen, wormen en darmparasieten en voorkomt infectie in de darmen.
    (voor meer info: pompoenpitten)
  • Pompoen werkt verkoelend/verzachtend en werkt wondhelend op diverse wonden, geïrriteerde  huid en brandwonden.