Kiemen zijn uitlopers (spruiten) van zaden. De kiem bevat meer voedingstoffen dan de volwassen plant.
Als je zaad ontkiemt komen er krachtige enzymen vrij, kiemen bevatten een grote voedingswaarde.
Kiemgroente bevatten vele vitamines, mineralen, eiwitten enzymen en vezels.
Je kunt allerlei soorten zaden, granen, peulvruchten gebruiken o.a.:
Gierst

Quinoa
Broccoli zaad
Aduki bonen
Fenegriekzaad
Mung boontjes (dat wordt taugé)
Linzen
Tarwekorrels
Kiemgroente ondersteunen de spijsvertering en zijn licht verteerbaar.
Ze zorgen voor de juiste zuurgraad in je lichaam en versterken het immuunsysteem.
Kiemgroenten zijn verkrijgbaar in supermarkten, groenteboeren en natuurwinkels. Je kan het natuurlijk ook zelf doen. Het is eenvoudig.
Benodigdheden:
Grote pot (b.v. jampot)

Stuk kaasdoek of katoen (b.v. zakdoek)
Onbehandelde kiemen, zaden, pitten of bonen
- zaad afspoelen en in de pot doen met een paar cm gekookt afgekoeld water.
- dek de pot af met en kaasdoek of katoen. Doe er een elastiekje omheen en laat de pot 1 nacht op een warme donkere plaats staan.
- dag 2 het zaad afspoelen met koud water en goed laten uitlekken (anders verrot het zaad). Zet het terug in het donker en herhaal dit 2x per dag totdat het zaad gaat ontkiemen (dat is heel verschillend).
- zet nu de pot op 45 graden zodat de kiemen omhoog kunnen groeien. Als de kiemen goed ontkiemt zijn zet je de pot enkele uren in de zon (of bij geen zon op de vensterbank)
De kiemgroente is nu klaar ze zijn ongeveer 2/3 dagen houdbaar in de koelkast.