Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd en is een in water oplosbare vitamine.
Hij wordt niet opgeslagen in het lichaam.
Vitamine B2 kan niet tegen licht. De levensmiddelen die deze vitamine bevatten, moeten in het donker bewaard worden.
Groenten met vitamine B2 moeten in weinig water worden gekookt, omdat het oplosbaar is in water.
Vitamine B2 heeft een geelgroene kleur en wordt ook gebruikt als gele kleurstof onder E nummer 101.
Vitamine B2 zorgt voor:
- weerstand
- groei
- gezonde nagels, haar en huid
- positief effect op de zenuwen en spijsvertering
- beschermt de ogen
Vitamine B2 zit in:
- melkprodukten
- fruit (banaan)
- groenten (spinazie, asperges, erwten en champions)
- vlees (lever en niertjes)
- eieren
- noten
De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is voor:
- de man 1,5 milligram
- de vrouw 1,1 milligram
- zwangeren 1,4 milligram
- vrouwen die borstvoeding geven 1,7 milligram
- kinderen:
1-3 jaar: 0,5 milligram
4-8 jaar: 0,7 milligram
9-13 jaar: 1,0 milligram
Bij een tekort aan vitamine B2 kan je last krijgen van:
- kloofjes bij de mondhoeken en lippen
- vermoeidheidsklachten
- gevoeligheid/branderigheid van de ogen
Een teveel aan vitamine B2 is in principe niet mogelijk, omdat het wordt afgevoerd via de urine.